Hoeveel mensen moeten er minimaal aanwezig zijn voor jumu’ah?

Vraag:

Wat is het aantal mannen waarvan hun aanwezigheid vereist is voor de geldigheid van het jumu’ah gebed? Omdat sommige mensen zeiden dat het niet geldig is tenzij dat er 40 mannen aanwezig zijn en als ze één persoon tekortschieten moet men het Dhuhr gebed bidden. Ons dorp in Banu Shahr telt niet meer dan 12 mannen en ze zijn ver van elkaar. Dus is het toegestaan dat zij het jumu’ah gebed bidden of moeten zij het Dhuhr gebed bidden omdat ze met minder dan het aantal van 40 mannen zijn?

Antwoord:

Het verrichten van het jumu’ah gebed op vrijdag is verplicht voor de moslims in hun dorp en het is verplicht dat er een gemeenschap aanwezig is zodat het jumu’ah gebed geldig is.

Er is geen vastgesteld bewijs dat aangeeft dat er een specifiek aantal (mannen) vereist is zodat het (jumu’ah gebed) geldig is. Voor de geldigheid van het gebed volstaat het dat het door drie of meer (mannen) verricht wordt.

En het is niet toegestaan voor degene voor wie het jumu’ah gebed verplicht is om in de plaats daarvan Dhuhr te bidden vanwege het gebrek aan 40 mannen volgens de correcte opinie van de geleerden.

Het permanente comité voor islamitisch onderzoek en fatawa
Fatwa Nr.1794
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be