Het oordeel over iemand te laten lachen tijdens het gebed

Vraag: 

Moge Allah goed zijn jegens u, o nobele shaykh. De vragensteller vraagt: Is er in de sunnah overgeleverd dat: “Wie een gelovige tijdens zijn gebed laat lachen, duizend engelen heeft laten huilen.”? En zelfs als deze niet authentiek is, wat is de zonde als gevolg hiervan? 

Antwoord: 

Ik ken geen basis voor deze hadieth, maar het is voor de moslim niet toegestaan om zijn broeder af te leiden van het gebed. Het is voor de moslim niet toegestaan om zijn broeder af te leiden van het gebed en hem te verwarren.  

Als het voor de persoon verboden is om voor de biddende persoon te passeren en er een ernstige waarschuwing is voor hem om dit te doen, dan betreft dit zelfs nog meer op degene die iemand laat lachen of afleidt in het gebed.  

Dit omdat iemand misschien de noodzaak heeft om te passeren, maar deze persoon heeft geen noodzaak om te grappen of de biddende te laten lachen en hem af te leiden van zijn gebed. Daarom rust er een grote zonde op hem. 

Shaykh Saalih Ibn ‘Abdillah Al-Fawzaan حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: