De metgezel Thaabit Ibn Qays Ibn Shammaas

Voorlezer:

“En zij getuigen het paradijs voor degenen wie de Profeet ﷺ het paradijs getuigde, zoals de tien (die het paradijs werd gegarandeerd) en Thaabit Ibn Qays Ibn Shammaas.”

Uitleg:

Thaabit Ibn Qays Ibn Shammas want hij was de woordvoerder van de Boodschapper ﷺ. Want hij was een welsprekende man. Hij was de woordvoerder voor de Boodschapper ﷺ als er een delegatie kwam. Net zoals Hassaan de poëet van de Boodschapper ﷺ was. Dus als er een poëet kwam met de delegaties en poëzie citeerde, zou Hassaan komen en zijn poëzie citeren om te antwoorden en hem te ondersteunen. Dus zij waren de poëet en woordvoerder van de Profeet ﷺ.

Thaabit Ibn Qays Ibn Shammaas, degene die in Yamaamah werd gedood. Hij was een man met een luide stem. Dus wanneer de volgende verzen van Allah werden geopenbaard: “O jullie die geloven, verhef jullie stemmen niet boven de stem van de Profeet, en spreek niet hardop tegen hem zoals jullie hardop tegen elkaar praten.” [Soerah Al-Hujuraat 49:2] verborg hij zich in zijn huis, dus de Profeet ﷺ vroeg achter hem en ze zeiden dat hij thuis was.

Dus gingen zij naar hem toe en vroegen hem waarom hij zich verborg? Hij zei:

“Omdat ik mijn stem verhef in het bijzijn van de Boodschapper van Allah ﷺ dus ik vrees dat ik in het hellevuur zal zijn.”

Hij ﷺ zei tegen hen:

“Zeg tegen hem: “Hij zal in het paradijs zijn.””

Dus de Boodschapper ﷺ getuigde dat hij in het paradijs zal zijn. Dit is wie Thaabit Ibn Qays Ash-Shamaas is.

Shaykh Saalih Ibn ‘Abdillah Al-Fawzaan حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Bekijk video: