Mag men eten in een restaurant waarin alcohol wordt verkocht?

Vraag:

Is het toegestaan om te eten in een restaurant waarin ze alcohol serveren en verkopen?

Antwoord:

Wat duidelijk is, is dat de eigenaar van dit restaurant een ongelovige is die de islamitische religie niet volgt. En als hij moslim is behoort hij tot de zondige moslims. Want als hij een religieuze en godvrezende persoon was zou hij geen alcohol verkopen in zijn restaurant of ergens anders. Want alcohol is verboden.

En het is authentiek overgeleverd dat de Profeet ﷺ tien mensen heeft vervloekt met betrekking tot alcohol. De koper, verkoper, schenker, drinker en anderen. Hieruit weten jullie dat het verboden is om met de drinker van alcohol te zitten.

Maar als degenen die het restaurant waar alcohol wordt verkocht binnen zijn gegaan niet in staat zijn om ergens anders heen te gaan zoals bijvoorbeeld dat ze reizigers zijn en er niks anders voor hen is dan deze restaurant is het voor hen geen probleem om hierin te eten.

Maar als er echter ruimte is om te kiezen in deze zaak, als er veel restaurants zijn waarin alcohol wordt verkocht en waarin geen alcohol wordt verkocht dienen zij naar een restaurant te gaan waar geen alcohol wordt verkocht. En Allah weet het beste.

Shaykh ‘Ubayd Ibn ‘Abdillah Al-Jaabirie حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: