Een vragensteller vraagt:

Elke keer dat ik mijn vader bezoek vervloekt hij mij vaak en gooit mij uit het huis zonder enige reden. Wat is dus het oordeel hierover?

Antwoord:

Kus zijn voorhoofd en zijn handen. En verricht smeekbeden voor hem. Je kwam niet op deze wereld behalve door middel van hem. Hij is degene die jou heeft opgevoed. Hij beschermde jou toen je klein was, zelfs als hij hardvochtig was.

En het maakt niet uit hoe slecht hij jou behandelt, hij is nog steeds jouw vader. Zelfs als hij jou oproept tot shirk, hij blijft nog steeds jouw vader. Verdraag het dus en wees geduldig omwille van Allah. En wees zachtaardig en goed tegenover jouw vader. Allah zegt:

“..Beantwoord (het kwade) met wat beter is, dan zal degene met wie je in vijandschap leefde als een oprechte vriend worden.” [Soerah Fussilat 41:35]

Dus hoe zit het dan met de vader? Hoe hardvochtiger hij wordt, des te gehoorzamer jij dient te zijn omwille van Allah. En verdraag het met geduld. En met de toestemming van Allah zal dit leiden tot eerbaarheid in dit leven en in het Hiernamaals.

Shaykh Sulaymaan Ibn Saliemullah Ar-Ruhaylie حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: