Natte droom tijdens het vasten

Vraag:

Wat is er verplicht voor een man die een natte droom heeft gedurende de dag in de Ramadan?

Antwoord:

Er wordt niets verplicht vanwege een natte droom*. Als een man of een vrouw een natte droom heeft in de Ramadaan en hij/zij vastende is dan is er niets verplicht voor hem/haar want dit gebeurde niet vrijwillig. Als hij droomt dat hij gemeenschap heeft en ziet dat er sperma is uitgetreden is zijn vasten geldig want Allah belast niemand niet boven zijn vermogen.

Dit is een zaak waarover consensus is onder de geleerden dat er niets op hem rust en alle lof behoort toe aan Allah. Ook zo als hij ejaculeerde vanwege gedachten is zijn vasten geldig want dit gebeurde zonder zijn wil.

_______________________________________

Voetnoot: Degene die een natte droom heeft gehad bevindt zich in een staat van grote onreinheid en moet de grote wassing verrichten voor zijn gebeden.
_______________________________________

Shaykh Abdul-‘Aziez Ibn ‘Abdillah Ibn Baz رحمه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: