Mag men screenshots van een privé gesprek doorsturen zonder toestemming?

Vraag:

Wat is uw advies aan degene die persoonlijke gesprekken tussen hem en zijn broeder vastlegt en deze vervolgens verspreid?

Antwoord:

Dit is verraad, dat een persoon met zijn broeder spreekt via de telefoon of door het gebruiken van zulke middelen, zoals whatsapp, en hij het vervolgens verspreid onder de mensen. Dit is verraad behalve (als dit gedaan wordt) met zijn toestemming.

Als iemand spreekt met zijn broeder en zich vervolgens afwend is het een toevertrouwen. Dus hoe zit het dan met datgene waarvan de mensen weten dat het een toevertrouwen is? Het is verraad of het nu voor het goede of slechte gedaan wordt.

Dat een persoon een screenshot neemt van een gesprek dat tussen hem en zijn broeder plaatsvond en het vervolgens zonder zijn toestemming verspreid is verraad en niet toegestaan. Het is voor de mensen verplicht om hiermee te stoppen.

Shaykh Sulaymaan Ar-Ruhaylie
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: