Het gebed verbreken om zich te verplaatsen vanwege iemand dat slecht ruikt

Vraag:

Nobele Shaykh, als ik tussen het gemeenschappelijke gebed sta en degene die naast mij staat naar sigaretten ruikt, kan ik na de opening Takbier mijn plaats wijzigen en op een andere plaats gaan staan als de geur mij teveel wordt?

Antwoord:

Als iemand in de rij staat naast een persoon die een slechte geur van sigaretten, uien, knoflook, zweet of dergelijke heeft en het hem moeilijk maakt om het gebed op de meest complete (beste) wijze te verrichten, dan mag hij uit het gebed treden en zich begeven naar een andere plaats.

Maar, na verduidelijking van deze regelgeving, zeggen we tegen iedereen die een vieze geur heeft, dat het niet is toegestaan voor hem om naar de moskee te komen omdat de Profeet ﷺ dit verbood. Hij verbood hem die uien, knoflook, prei en andere zaken waarvan een vieze geur uit komt gegeten heeft om naar de moskee te komen. Eerder zei hij ﷺ:

“Hij (die deze zaken heeft gegeten) moet niet in de buurt van onze moskee komen.”

En hij bracht ons op de hoogte dat het de engelen schaadt. Als iemand die uien of knoflook had gegeten naar de moskee van de Profeet ﷺ zou komen, dan zouden zij hem buiten zetten en hem verbannen naar Al-Baqie’.

Dit bewijst dat het voor iemand die een slechte geur heeft, die de aanbidders of de engelen schaadt, niet is toegestaan om naar de moskee te komen en de mensen van de moskee hebben het recht om hem buiten te zetten (als hij dit toch doet).

Shaykh Muhammad Ibn Saalih Al-’Uthaymien رحمه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: