Is roken Makruh?

Vraag:

We hopen op een antwoord van u op degene die zegt dat het roken Makruh (afgeraden) is. En wanneer ik hem heb verteld dat het haram is en hem bewijzen bracht zei hij: “Als het haram zou zijn niet in het Koninkrijk binnengelaten worden.”

Antwoord:

Dit bewijs, dat als het haram was het niet binnengelaten zou worden in het Koninkrijk, is geen bewijs. Het bewijs komt vanuit de Sharie’ah, een bewijs uit het Boek en de Sunnah, dat is een bewijs. Maar of het in het Koninkrijk wordt binnengelaten of niet, dat is geen bewijs.

Het roken, vraag hem: “Behoort het tot de goede zaken of tot de slechte zaken?” Vraag hem! Als hij zegt: “Het behoort tot de goede zaken,” heeft hij gelogen. Het behoort niet tot de goede zaken. En als hij zegt: “Het behoort tot de slechte zaken,” zeg hem dan dat de slechte zaken haram zijn. Allah zegt in de beschrijving over Zijn Profeet ﷺ:

“En hij staat hun de goede zaken toe en hij verbiedt hun de slechte zaken.” [Soerah Al-A’raaf 7:157]

Al het slechte is dus haram. En alle goede zaken zijn toegestaan. En zeg tegen hem: “Behoort het roken tot de goede of tot de slechte zaken?” Hij zal nooit in staat zijn om te zeggen dat het tot de goede zaken behoort, nooit niet!

Shaykh Saalih Ibn ‘Abdillah Al-Fawzaan حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: