Mag men istikhaarah verrichten zonder het gebed of als je ongesteld bent?

Vraag:

Is het toegestaan om istikhaarah te verrichten zonder het bidden van de twee gebedseenheden of zonder wudu, en is het toegestaan voor de menstruerende vrouw of vrouw in nifaas (postnatale bloeding) om istikhaarah te verrichten?

Antwoord:

Ja istikhaarah is aanbevolen zelfs zonder het gebed. Dat hij zijn Heer vraagt en leiding zoekt van zijn Heer, of het nu een vrouw of een man is en of zij nu menstruerende is of niet. Dat is allemaal geen probleem.

Maar als het (de istikharah) na het gebed is, is dat beter. De istikharah samen met het gebed zou het handelen volgens de Sunnah zijn. Hij bidt dus twee gebedseenheden en vraagt vervolgens leiding van zijn heer (middels de dua istikhaarah), of het nu een man of vrouw is.

Maar als het een menstruerende vrouw is of de zaak zeer dringend is en hij (of zij) istikhaarah verricht zonder het gebed, dan is daar geen probleem mee. Hij vraagt zijn Heer en alle lof behoort toe aan Allah, Allah zei:

“Roep Mij aan, dan geef Ik gehoor aan jullie” [Soerah Ghaafir 40:60]

En de istikhaarah is een smeekbede (dua) die gericht is aan Allah.

Shaykh ‘Abdul-‘Aziez Ibn ‘Abdillah Ibn Baaz رحمه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: