De bruidsschat behoort enkel de vrouw toe!

Vragensteller:

Fatima uit Saoedi-Arabië zegt dat haar bruidsschat van 300 000 Riyaal onder haar familieleden verdeeld wordt en zij ontvangt daarvan slechts ongeveer 2000 Riyaal.

Antwoord:

De bruidsschat is een recht van de echtgenote, de volledige bruidsschat. Allah zegt:

 “En als jullie een vrouw willen vervangen door een (andere) vrouw en jullie één van hen een Qintaar (grote hoeveelheid goud) hebben gegeven, neem daar dan niets van terug.” [Soerah An-Nisaa 4:20]

Wat aan de broer, zus en de familie gegeven werd moet volledig teruggegeven worden en zij mogen hier niets van nemen, het is haar geld.

Vragensteller:

Goed, mag zij het uit zichzelf weggeven?

Antwoord:

Als zij het vrijwillig zonder druk en dwang geeft is dat haar beslissing omdat ze ermee mag omgaan zoals zij wilt. Maar als het verdeeld wordt voordat zij het in handen heeft en zij op het einde slechts een deel ontvangt is dit een verboden handeling en behoort dit tot het eten van een verboden inkomen en dit behoort tot de redenen dat de smeekbeden niet aanvaardt worden.

Vraagsteller:

Hoe zit het als iemand zegt dat dit een gewoonte is bij hen en dit behoort tot de traditie. Word dit dan erkent?

 Antwoord:

Alle tradities en gewoonten die in tegenstrijd zijn met de islamitische wetgeving worden verworpen en niet aanvaardt. Als men zegt: “Bij ons is het de traditie om varkensvlees te eten,” word dit dan toegestaan? En zo is het met elke andere zonde, een traditie verandert het oordeel niet.

Shaykh Sa’d Ibn Naasir Ash-Shathri حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: