Moet men een vals gebit en een ring uitdoen bij de Wudu?

Vraag:

Als iemand een vals gebit heeft, moet hij het tijdens het spoelen van de mond (bij de wudu) uit doen?

Antwoord:

Volgens de sterkere mening is het niet verplicht om het vals gebit uit te doen bij de rituele wassing. Dit is vergelijkbaar met ringen. Deze moeten bij de rituele wassing niet worden uitgedaan. Echter is het wel beter om het (de ring) een beetje te bewegen.

Maar dit is niet verplicht want de Profeet ﷺ droeg een ring en er werd nooit overgeleverd dat hij deze bij de Wudu heeft bewogen. En bij een ring is het waarschijnlijker dat het water de huid niet bereikt. Tevens is het belastend voor sommigen om het vals gebit iedere keer bij de rituele wassing uit te doen.

Shaykh Muhammad Ibn Saalih Al-‘Uthaymien رحمه الله
Fataawa Arkanil Islaam
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be