Hoe veegt een vrouw over haar hoofd tijdens de wudu?

Vraag:

Is het vegen over het hoofd (tijdens de wudu) voor de vrouwen hetzelfde als voor de man? Wat moet zij doen als ze lang haar heeft? Moet zij vegen tot het einde (van haar haar) en veegt ze terug (naar voor) of is het voldoende dat ze veegt tot de haarlijn (van het achterkant) van het hoofd zoals de man?

Antwoord:

Het is verplicht dat we weten dat alle religieuze wetgevingen (religieuze handelingen) van toepassing zijn op beiden, zowel mannen als vrouwen, behalve waarin een bewijs vaststelt dat er een verschil is tussen hen. Hierop afgaande is het voor de vrouw voorgeschreven om over haar hoofd te vegen zoals het is voorgeschreven voor de man.

Dus ze plaats haar beide handen op (het haarlijn van) haar voorhoofd, veegt ze tot op het einde van haar nek (haarlijn op het achterhoofd) en keert ze vervolgens terug naar de plek waarbij ze begon, net zoals de man doet.

Ze is niet verplicht om voorbij het laagste gedeelte van het hoofd te vegen maar ze veegt tot de achterste haarlijn. Ook voor de man, als hij lang haar heeft tot de schouders, hij is slechts verplicht om tot de haarlijn te vegen.

Shaykh Muhammad Ibn Saalih Al-‘Uthaymien رحمه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: