Wat moet iemand doen die zijn wudu verliest tijdens het gebed en niet weg kan gaan omdat de rijen vol zitten?

Vraag:

Als iemand in de eerste rijen in de moskee aan het bidden is en hij zijn wudu verbreekt gedurende het gebed maar hij niet buiten kan omdat er veel rijen zijn in de moskee, moet hij zijn gebed voltooien zonder te reciteren, eerder stil buigen, neerwerpen en staan? Of moet hij zitten tot het gebed is gedaan zelfs als hij in het midden van de rij staat?

Antwoord:

Wat voorgeschreven is in het geval van iemand die zijn wudu verbreekt tijdens gebed, is het weggaan zoals de Profeet ﷺ zei:

“Hij moet het gebed niet verlaten behalve als hij een geluid hoort of een geur ruikt.” [Sahieh Al-Bukhaari 1/43]

Dit geeft aan dat degene die zijn wudu zeker verbreekt weg zou moeten gaan en daar niet moet blijven staan. Als je niet weggaat vanwege datgene wat je vermelde aan moeilijkheden of omdat er te veel rijen zijn is het niet toegestaan om verder te bidden. Als hij in staat is om weg te gaan dan moet hij weg gaan, dit is wat aangegeven wordt door het bewijs. Als hij niet weg kan gaan, dan moet hij zitten tot hij een kans vindt om weg te gaan. En Allah weet beter.

Shaykh Saalih Ibn ‘Abdillah Al-Fawzaan حفظه الله
Al-Muntaqa Min Fataawa Al-Fawzaan
Gepubliceerd op: www.ikhouvanislam.be