Moet een persoon die voortdurend reist vasten?

Vraag:

Ik ben een vrachtwagenchauffeur en ik rij dagelijks van stad naar stad. Val ik onder de categorie van de reiziger? Of is het verplicht voor mij om tijdens de Ramadan te vasten? Hou alstublieft rekening met het feit dat dit mijn werk gedurende het hele jaar is.

Antwoord:

Het vasten voor de reizende is toegestaan, behalve in een situatie waarin hij vermoed dat dit vasten hem schade zal berokkenen. De persoon die dus altijd reist kant vasten behalve wanneer het hem schaadt. In de tijd van de Profeet ﷺ gingen zij naar bepaalde slagvelden en sommige mensen zouden vasten en niemand zei daar iets op, het was in orde of ze aan het vasten waren of zij niet aan het vasten waren. Zoals vermeld in een Hadieth zei een van de metgezellen:

“Wij gingen op reis met de Profeet en sommigen onder ons waren aan het vasten en anderen niet. En zij die aan het vasten waren maakten geen ruzie met degenen die niet aan het vasten waren en andersom.”

En in deze situatie waarin iemand altijd op reis is, is het beter dat men vast tenzij het zijn lichaam schaadt.

Shaykh Saalih Al-Luhaydaan حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: