Moet de ‘Aqieqa verricht worden voor een foetus die stierf door een miskraam?

Vraag:

Als een foetus na vier manden sterft door een miskraam wordt de ‘Aqieqa en alsook het Janazah gebed verricht (voor de foetus)?

Antwoord:

Het is authentiek overgeleverd op gezag ‘Abdullah Ibn Mas’oed van de Boodschapper van Allah ﷺ dat als de foetus vier maanden bereikt de ziel erin wordt geblazen. Dus als een miskraam plaatsvind nadat de ziel erin wordt geblazen, dan is het net hetzelfde alsof het is gestorven na zijn volledige termijn (geboorte). Dus het wordt gewassen, omhuld, er wordt voor gebeden en het wordt begraven in de begraafplaats.

Wat de ‘Aqieqa betreft; er is een meningsverschil. Sommige geleerden zeggen dat de ‘Aqieqa wordt verricht omdat het kind tot leven wordt gewekt (op de Dag Des Oordeels). En sommige geleerden zeggen dat de ‘Aqieqa niet verricht wordt.

Mijn standpunt is dat de ‘Aqieqa verricht moet worden als de vader welgesteld is omdat dit goedheid, liefdadigheid en vroomheid bevat.

Shaykh Muhammad Ibn Saalih Al-’Uthaymien رحمه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: