Haal je het vrijdagsgebed als je pas in de eerste of tweede rak’ah aansluit?

Vraag:

Wat degene betreft die op vrijdag aankomt terwijl de imaam in de eerste gebedseenheid (rak’ah) is, wordt dit beschouwd als het halen van het vrijdagsgebed?

Antwoord:

Ja, zelfs (als het bij de) tweede gebedseenheid is. Als hij komt voordat de imam zijn hoofd opheft (van de Rukoe’)*, hij met hen in het gebed treedt terwijl hij (de imaam) zijn hoofd niet heeft opgeheven van de tweede gebedseenheid, dan heeft hij het vrijdagsgebed gehaald.

Hij voegt dan een andere gebedseenheid toe na de salaam. Dit wordt beschouwd als het vrijdaggebed.

____________
* voetnoot: Dit geldt enkel als je aansluit voordat de imaam zijn hoofd heeft opgeheven van de Rukoe’ in de tweede gebedseenheid. Als je aankomt en bij de gemeenschap aansluit in het gebed nadat de Imaam zijn hoofd heeft opgeheven van de Rukoe’, dan heb je het vrijdaggebed niet gehaald en dien je na de salaam het Dhuhr gebed te verrichten in plaats van het vrijdagsgebed.
____________

Shaykh Saalih Ibn ‘Abdillah Al-Fawzaan حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: