Het overslaan van Suhur

Vraag: 

We horen veel over de Suhoer in de gezegende maand van Ramadaan en we horen ook over de Ahadieth die in de moskee worden besproken over dat de Suhoer een zegening is. Maar soms hebben we geen eetlust voor Suhoer omwille van een late maaltijd in de nacht daardoor slaan we deze zegening over. Zijn we hiermee zondig geweest of niet? Moge Allah u succes schenken.

Antwoord:

In de naam van Allah de meest Genadevolle de meest Barmhartige. Alle lof behoort toe aan Allah en mogen de zegeningen en de vrede over de Boodschapper van Allah, zijn familie, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen. En wat volgt:

Er is geen twijfel over dat de Suhoer een Sunnah is en een daad van toenadering [tot Allah] aangezien de Profeet ﷺ ons hiermee heeft bevolen en zei:

“Eet suhoer, want er zijn zegeningen in suhoer.” [Al-Bukhaari en Muslim]

En hij ﷺ zei ook:

“De zaak dat onderscheid maakt tussen ons vasten en het vasten van de mensen van het boek is het eten van Suhoer.” [Muslim]

En ook zou Hij ﷺ Suhoer nuttigen. Daarom is de Suhoer een Sunnah maar geen verplichting. Wie geen suhoer eet is niet zondig maar heeft echter een Sunnah nagelaten. Dus het is goed voor hem om Suhoer te eten zelfs als het een kleine hoeveelheid is. Het moet niet veel zijn. Hij eet wat hij vind zelfs als het (enkele) dadels zijn of wat hij ook maar vindt van soorten voedsel van de late nacht.

En als hij geen (voedsel) vindt of geen eetlust heeft dan mag hij een beetje melk drinken. En op zijn minst water. Hij drinkt een beetje water, maar hij slaat de Suhoer niet over. Aangezien er zegeningen en veel goedheden zitten in de Suhoer. En het is een hulpmiddel voor de vastende die overdag werkt. Daarom, degene die vast zou Suhoer niet moeten overslagen zelfs al is het weinig. Aangezien de Profeet ﷺ zei:

“Eet suhur, want er zijn zegeningen in Suhoer.” [Al-Bukhaari en Muslim]

Dit is wat Hij ﷺ zei. En deze zegening zou niet opgegeven moeten worden. Echter zou de gelovige volhardend hiermee moeten zijn zelfs als het door een kleine hoeveelheid aan voedsel is. Of door het eten van dadels of het drinken van melk. Hij zou hiervan moeten afhangen om kracht te krijgen voor zijn wereldse en religieuze plichten.

Shaykh ‘Abdul-’Aziez Ibn ‘Abdillah Ibn Baz رحمه الله
Gepubliceerd op: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: