Grappig verhaal over Shaykh As-Sa’di en een ezel

We zullen een grappig verhaal aanhalen die we reeds hebben vermeld over Al-Imaam Al-‘Aalim Ash-Shaykh ‘Abdur-Rahmaan Ibn Sa’di, moge Allah genadig zijn met hem, toen hij voorbij een man passeerde die een ezel had welke hij sloeg om het te laten lopen.

Dus Shaykh ‘Abdur-Rahmaan benaderde de man en zei: “Je moet er zachtaardig mee omgaan.” Hij adviseerde hem om zachtaardig te zijn met het dier. “Wees zachtaardig”, zei hij. De man antwoordde: “Het antwoordt niet (op zachtaardigheid). We probeerden er zachtaardig mee te zijn, maar het antwoordt niet. Het antwoordt niet behalve als het geslagen wordt!”

De Shaykh antwoorde: “Absoluut niet! Wees zachtaardig en behandel de situatie met vriendelijkheid en het zal antwoorden.” De man zei: “Nooit. Het zal niet antwoorden.” De Shaykh antwoordde: “Ga opzij en laat mij ermee handelen.”

De Shaykh ging rustig en zachtaardig te werk en nam de teugels van de ezel vast en begon er samen mee te lopen. Het liep mee zonder het te slaan, maar eerder met een zachtaardige en vriendelijke behandeling. Toen ze eigenaar van de ezel dit zag zei hij: “Oh Shaykh, zelfs de ezel weet dat jij een Shaykh bent!”

Shaykh ‘Abdur-Razzaaq Al-Badr
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Bekijk video: