Wat moet je doen als jij tijdens het vasten in de Ramadaan geslachtsgemeenschap hebt met je vrouw?

Vraag:

Wat is uw opinie over een man die op twee verschillende dagen overdag tijdens de Ramadaan geslachtsgemeenschap had met zijn vrouw en die niet in staat is om vier maanden te vasten. Of met andere woorden, twee maanden voor iedere dag waarop hij geslachtsgemeenschap had.

De reden dat hij niet in staat is om te vasten is dat hij niet in staat is om te vasten vanwege de lange periode.

Antwoord:

De lange periode (die hij moet vasten) is geen excuus. Als hij een gezond lichaam heeft, sterk en in staat is om te vasten, moet hij vasten.

Maar hij moet geen vier maanden achter elkaar vasten. Hij vast eerst twee m aanden, neemt dan rust voor een bepaalde periode en vast vervolgens de twee overige maanden. Hij moet deze vier maanden niet achter elkaar vasten.

Maar als hij niet in staat is om te vasten vanwege zijn (zwak) lichaam of niet in staat is door zijn gezondheid, een serieuze reden, niet gewoon vanwege luiheid, maar werkelijk niet in staat is vanwege zijn lichaam of mogelijkheid, moet hij zestig arme mensen voeden in plaats van vasten.

De boetedoening voor het hebben van geslachtsgemeenschap tijdens de Ramadaan is op volgorde:

Allereerst het bevrijden van een slaaf, wie geen slaaf heeft (om te bevrijden) moet twee opeenvolgende maanden vasten. En voor degene die niet in staat is (om te vasten) moet zestig armen voeden.

Shaykh Saalih Ibn ‘Abdillah Al-Fawzaan حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: