Vraag:

Wat is het islamitische oordeel over sommige mensen die roken en wanneer zij naar de moskee komen hun mond spoelen met een beetje water en geen wudu verrichten met als argument dat hij in staat van wudu was? Wij weten dat sigaretten behoren tot de smerige zaken en de smerige zaken de wudu verbreken, maar wij hebben niet voldoende bewijs hiervoor.

Antwoord:

Alle lof behoort toe aan Allah alleen en mogen de vrede en zegeningen van Allah over Zijn Boodschapper en zijn familie, en vrienden zijn. En wat volgt:

Het roken is verboden. En degenen die beproefd zijn met het roken moeten hun mond reinigen wanneer zij naar de moskee gaan om de smerige geur te verwijderen om ervoor te zorgen dat hij de biddenden niet schaadt hiermee.  Maar het roken verbreekt de wudu niet.

Het permanente comité voor islamitisch onderzoek en fatawa
De tweede vraag van Fatwa Nr.3623

Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be