Verricht ‘Aqieqah voor jouw kinderen zodat ze voor jou bemiddelen

Vraag:

Wat voor soort bemiddeling zal het kind hebben voor zijn ouders als zij ‘Aqieqah* voor hem hebben verricht?

Antwoord:

Wat gekend is van verschillende overleveringen is dat op de dag des Oordeels de jonge kinderen huilend aan de deur van het Paradijs zullen staan vragend naar hun ouders. Dus Allah zal Jibriel naar hen sturen om achter de reden dat ze huilen te vragen, terwijl Allah de meest Wetende over hen is.

Dus Jibriel zal naar hen toegaan en hen vragen. Zij zullen zeggen: “Wij zullen het Paradijs niet betreden behalve als onze ouders met ons zijn.”, dus Hij zal hen de toestemming geven van de Heer der werelden om het Paradijs samen met hun ouders te betreden.

Dit is een vorm van bemiddeling en het is om hun toegang tot het Paradijs te versnellen. En dit verdienen de ouders die ‘Aqieqah hebben verricht, of met andere woorden een dier hebben geslacht voor hun (pasgeboren) kinderen.

En Allah weet beter.

_________________

*Voetnoot: ‘Aqieqah betekent het offeren van een dier voor de pasgeborene om toenadering te zoeken tot Allah en Hem te bedanken voor de zegening. Voor een jongen slacht men twee offers en voor een meisje slacht men één offer. Het offer dient te voldoen aan dezelfde voorwaarden als het offerdier dat men offert op ‘Aid Al-Adhaa. De ‘Aqieqah dient bij voorkeur te gebeuren op de zevende dag na de geboorte. Men nuttigt een deel van het vlees zelf, een deel geeft men als geschenk en een deel geeft men uit als liefdadigheid. Men kan ook de buren en vrienden uitnodigen voor een maaltijd om een deel van het vlees te nuttigen. Bij de ‘Aqieqah is het ook van de Sunnah om het haar van het kind te scheren en hem een naam te geven.

_________________

Shaykh Muhammad Naasirud-dien Al-Albaani رحمه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: