1 van de geweldige vruchten van dhikr

Van de geweldige vruchten van Dhikr is dat het je helpt met de daden van gehoorzaamheid en het aanbidding makkelijker maakt. Elke keer je toeneemt in Dhikr is dit een hulpmiddel dat de aanbidding gemakkelijk wordt voor jou. Een man kwam naar de Profeet ﷺ en hij zou strijden in het onderhouden van de sharie’ah, met andere woorden hij vond het moeilijk om de handelingen, aanbiddingen en islamitische verplichtingen te onderhouden. Hij zei:

“De islamitische wetgeving is zwaar geworden voor mij, dus adviseer mij.”

Toen deze persoon naar de Profeet ﷺ ging en zei dat de islamitische wetgeving zwaar is geworden voor hem, wat wou hij? Wou hij dat de daden verlicht (vermindert) worden voor hem? Of wou hij iets dat hem helpt en zijn handelingen makkelijker maakt? Welke van de twee? Wou hij dat toen hij dit zei dat de Profeet ﷺ zei: “Goed, laat enkele gebeden of enkele Ramadaan.”? Wou deze man dit? Wou hij dat zijn handelingen verlicht worden? Het antwoord is nee, hij wou iets dat de handelingen makkelijker maakte voor hem. Dus de profeet ﷺ adviseerde hem met het verrichten van veel dhikr, hij zei:

“Laat jouw tong vochtig zijn met het gedenken van Allah.”

Wat betekent: als je toeneemt in dhikr worden het gebed, het vasten, alle andere goede daden makkelijker om te verrichten. Dus subhanallah, van de geweldige nuttigheden van dhikr is dat het de daden van gehoorzaamheid (aanbiddingen) makkelijker maakt. Voor sommige mensen is de gehoorzaamheid en de aanbidding moeilijk. Als ze opstaan voor het gebed, staan ze op, maar met moeite. En het gebed is moeilijk voor de munafiqien (hypocrieten) en Allah beschreef hen als degene die Allah niet gedenken behalve weinig, dus het gebed is moeilijk voor hen.

“De moeilijkste gebeden voor de munafiqien zijn het Fajr en Ishaa gebed.” [Al-Bukhaarie en Muslim]

Het is zeer moeilijk (voor hen) en ze verrichten het niet behalve met moeilijkheden, het is zeer moeilijk voor hen. Zij gedenken Allah niet behalve weinig. Maar de mens die Allah veelvuldig gedenkt, Fajr en alle andere gebeden zijn makkelijk voor hem. Dus dit is een geweldige nuttigheid van de nuttigheden van Dhikr.

Shaykh ‘Abdur-Razzaaq Al-Badr حفظه الله 
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: