De bekering van de metgezel Umaamah Ibn Uthaal

Voorlezer:

Van Abi Hurayrah, moge Allah tevreden zijn met hem, wordt overgeleverd dat Thumaamah de islam aannam en de Profeet ﷺ zei:

“Ga met hem naar de muur van Bani Fulaan en beveel hem de grote wassing te verrichten.” [Ahmad]

Commentaar:

Ja, dat is Thumaamah Ibn Uthaal de leider van de mensen van Yamaamah, moge Allah tevreden zijn met hem. Hij ging op ‘Umrah terwijl hij een ongelovige was. Dan nam een elite van de Profeet ﷺ hem gevangen en namen hem mee naar Medienah. Want Allah wou het goede voor hem. De Profeet ﷺ bond hem in de moskee vast en altijd als hij naar hem kwam vroeg hij hem:

“Hoe gaat het met je?”

En hij zei:

“Goed. Als je vergeeft, vergeef je een dankbare en als je geld wilt, neem wat je wilt.”

Hij ging dus iedere dag naar hem en vroeg hem dit. Op het einde bevrijdde de Profeet ﷺ hem en zei:

“bevrijd Thumaamah.”

Dus lieten ze hem vrij en dan plaatste Allah de islam in zijn hart en hij getuigde dat er niet of niemand het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah en dat Muhammad Zijn Boodschapper is. En hij trad de islam binnen. En de man gaf toe dat hij niemand meer haatte dan de Profeet ﷺ en dat hij geen religie meer haatte dan die van de Profeet ﷺ totdat hij Hem zag en zag hoe Hij met hem omging, dan nam hij de islam aan.

Shaykh Saalih Ibn ‘Abdillah Al-Fawzaan حفظه الله
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Beluister audio: