Advies voor degene die problemen heeft met zijn intentie

Vraag:

Ik heb een probleem met mijn intenties, iedere keer dat ik iets goeds wil doen vrees ik dat ik dit doe om te pronken (Riyaa). Wat adviseert u mij? Moge Allah u zegenen.

Antwoord:

Ik adviseer je door jou te herinneren aan de uitspraak van fudayl Ibn Iyaad. Al-Fudayl Ibn Iyaad, moge Allah barmhartig zijn hem, zei:

“Een daad verrichten omwille van de mensen is shirk en een daad nalaten omwille van de mensen is pronken (Riyaa).”

Laat de shaytaan dus geen meester over jou zijn. Jij moet je iedere keer wanneer je een daad van gehoorzaamheid (aanbidding) wilt verrichten haasten om deze uit te voeren en jezelf weghouden van pronken (Riyaa). En denk aan de uitspraak:

“Een daad verrichten omwille van de mensen is shirk en een daad nalaten omwille van de mensen is pronken (Riyaa).”

Dus verricht de daad van gehoorzaamheid en schenk geen aandacht aan de mensen. En geef de shaytaan geen toegang tot jezelf want dit is zonder twijfel een van de misleidingen van de shaytaan. Soms opent de shaytaan 99 deuren van goedheid om iemand slecht één deur van kwaad binnen te laten treden. Hoe? Net zoals deze scenario bijvoorbeeld. Hij zegt tegen hem: “Als jij deze daad van gehoorzaamheid verricht zou je dit enkel doen om te pronken, je zou dit enkel doen om de mensen te plezieren” waardoor hij deze daad nalaat.

Dus wij zeggen: als de situatie hier op neer komt, verricht de daad van gehoorzaamheid (aanbidding), zoek toevlucht bij Allah tegen de vervloekte shaytaan en vecht tegen elke drang van pronken (Riyaa). Laat de daad van gehoorzaamheid niet na omwille van de mensen. We vragen Allah om ons en jou hiermee te helpen en ons, jou en alle moslims te verlossen van het slechte.

Shaykh Muhammad Ibn ‘Umar Baazmoel
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be
Bekijk video: