Hulpmiddelen om op te staan voor Fajr

Vraag:

Wat zijn de middelen die een moslim zullen helpen om op te staan voor het ochtendgebed? Rekening houdend met het feit dat hij vroeg gaat slapen maar niet wakker wordt totdat de zon opkomt.

Antwoord:

Het is een verplichting voor iedere moslim om Allah te vrezen en de vijf voorgeschreven gebeden op hun vastgestelde tijdstippen in de moskee samen met de gemeenschap te bidden. Hij moet waakzaam zijn in het nemen van alle hulpmiddelen die hem hierbij zullen helpen. En van de middelen die jou zullen helpen om met de gemeenschap in het Fajr gebed te staan zijn:

1. Vroeg gaan slapen.

2. Een wekker zetten op het juiste uur zodat hij op tijd wakker wordt voor het gebed en het met de gemeenschap bidt.

3. Hij moet er naar streven om Allah om hulp en succes te smeken.

Hij moet ook de voorgeschreven gedenkingen herhalen voordat hij gaat slapen. Door dit te doen zal Allah hem – in shaa Allah – succes schenken om op tijd op te staan voor het gebed en deze uit te voeren met de rest van de gemeenschap.

Shaykh ‘Abdul-‘Aziz Ibn ‘Abdillah Ibn Baz رحمه الله
Majmu’ Fatawa wa maqalat mutanawi’ah
Gepubliceerd door: www.ikhouvanislam.be